Rietjes: alles wat je moet weten over rietjes

Rietjes: alles wat je moet weten over rietjes

Ben je op zoek naar stevige, duurzame rietjes? Bekijk hier dan onze collectie.

Welkom bij onze blogpost over rietjes! In deze post zullen we alles bespreken wat je moet weten over rietjes, van hun oorsprong tot de verschillende soorten die beschikbaar zijn. Als groothandel in milieuvriendelijke producten begrijpen we het belang van duurzaamheid en willen we graag onze expertise delen met iedereen die op zoek is naar milieuvriendelijke rietjes. Rietjes zijn er in alle soorten en maten en tegenwoordig zijn er veel duurzame varianten die bijdragen aan het verminderen van plastic afval. Here we go: alles over rietjes!

Hoe zijn rietjes ontstaan? De evolutie van rietjes

Rietjes zijn al eeuwenlang een populair hulpmiddel om drankjes gemakkelijk te consumeren. De oorsprong van rietjes gaat terug tot het oude Egypte, waar ze werden gebruikt om bier te drinken. Deze vroege rietjes waren gemaakt van dunne stengels van planten zoals granen of riet. Door een rietje te gebruiken, konden mensen vloeistoffen drinken zonder hun hoofd achterover te kantelen.

Met de tijd begonnen rietjes zich te verspreiden naar andere delen van de wereld en werden ze gebruikt voor verschillende toepassingen. In het oude Griekenland gebruikten mensen rietjes gemaakt van metaal om wijn te drinken, terwijl de oude Romeinen rietjes maakten van goud en zilver.

In de 19e eeuw werden de eerste papieren rietjes geïntroduceerd. Deze rietjes werden gemaakt van papier dat omhuld was met paraffine om het waterbestendig te maken. Deze papieren rietjes werden al snel populair in bars en restaurants.

Tegenwoordig is er een groeiende vraag naar milieuvriendelijke alternatieven voor traditionele plastic rietjes. Door de impact van plastic op het milieu te verminderen, zijn er verschillende duurzame opties beschikbaar gekomen, zoals rietjes gemaakt van bamboe, roestvrij staal, glas en zelfs tarwestro.

 

Waarom gebruikt men rietjes? 

Rietjes voor gemak

Mensen gebruiken rietjes om verschillende redenen. Een van de belangrijkste redenen is gemak. Het gebruik van een rietje maakt het drinken van vloeistoffen gemakkelijker, vooral bij koude dranken met ijsblokjes.

Vlekken op tanden

Daarnaast kunnen rietjes helpen om vlekken op tanden te voorkomen, omdat ze de vloeistof rechtstreeks naar de achterkant van de mond brengen zonder contact te maken met de tanden. Sommige mensen gebruiken ook rietjes om gevoelige tanden of een gevoelige mond te beschermen.

Hygiëne

Daarnaast worden rietjes vaak gebruikt in de horeca om hygiënische redenen. Door een rietje te gebruiken, vermijdt men direct contact tussen de mond en het glas of de fles, wat de verspreiding van ziektekiemen kan verminderen. Dit is vooral belangrijk in openbare gelegenheden waar meerdere mensen dezelfde drinkglazen gebruiken.

Hoewel rietjes handig kunnen zijn, hebben traditionele plastic rietjes een negatieve impact op het milieu. Ze zijn moeilijk afbreekbaar en dragen bij aan de plasticvervuiling. Daarom kiezen steeds meer mensen en bedrijven voor milieuvriendelijke rietjes.

 

Bekijk hier de collectie duurzame rietjes:

Duurzame rietjes van riet

Wat is het verschil tussen alle typen rietjes?

Rietjes zijn er in alle soorten en maten. We hebben hier ook een opsomming:

herbruikbare rietjes, wegwerp drinkrietjes, eetbare rietjes, buigrietjes... noem maar op er zijn tegenwoordig zoveel verschillende typen rietjes. Het verschil zit 'm in kwaliteit, materiaal en (her)bruikbaarheid. Wil je meer weten over de verschillende varianten, lees dan dit artikel eerst.

 

Wat zijn de voorschriften voor het verkopen van rietjes?

Als het gaat om het verkopen van rietjes, zijn er bepaalde voorschriften waaraan Horeca bedrijven zich moeten houden. Deze voorschriften hebben betrekking op de materialen en de milieuvriendelijkheid van de rietjes. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden:

1. Materiaal: Het gebruik van plastic wegwerp rietjes is verboden. Om aan de voorschriften te voldoen, wordt het aanbevolen om te kiezen voor rietjes gemaakt van duurzame materialen zoals riet, stro, bamboe, rvs of papier.

2. Composteerbaarheid: Als je composteerbare rietjes wil verkopen, moeten deze voldoen aan de Europese norm EN 13432. Deze norm waarborgt dat de rietjes volledig biologisch afbreekbaar zijn en geen schadelijke stoffen achterlaten.

3. Etikettering: Het is belangrijk om de rietjes duidelijk te labelen met de juiste informatie, zoals het materiaal waarvan ze zijn gemaakt en of ze composteerbaar zijn. Dit helpt klanten om bewuste keuzes te maken en de juiste type materialen voor hun dranken te selecteren.

 

Straw by Straw levert duurzame rietjes aan de horeca. Wij hebben een assortiment van dikke rietjes, korte rietjes, cocktail rietjes en nog veel meer. Alle producten in ons assortiment zijn geschikt als disposable, dus: wegwerp rietjes. Bekijk hier de collectie van duurzame rietjes.

 

 

Like what you read and do you want to support us? Buy a pack or forward our eco-friendly straws to restaurant managers!